Program
Datum akce: 30/10 19:00

Zakladatel Sonic Youth přiveze do Prahy novou desku

Na pozvání Prague Music Performance přijede 30. října do Prahy zakladatel Sonic Youth Thurston Moore. Moore zaujímá přední linii alternativní rockové scény od chvíle, kdy byl tento osobitý přídomek poprvé použit pro označení jakékoliv hudby, jež se vzpírá měřítkům mainstreamu a překračuje jeho šeď. Je vedoucím členem Sonic Youth, skupiny, která nadchla celou jednu generaci rockerů a obrátila její pozornost k hodnotě experimentování – od inspirace Nirvanou při svém zrodu až po vydání vlastního studiového alba Daydream Nation. Tuto nahrávku zařadila v r. 2006 knihovna Kongresu USA do Národního archívu historických nahrávek (National Recording Registry).

Thurston Moore nahrává i vystupuje v celé škále nejrůznějších oborů – od volné improvizace přes vlastní akustické skladby až po výboje do oblasti černošského a bělošského metalu a tzv. noise disruption. Spolupracuje s mnoha významnými umělci (Yoko Ono, Merce Cunningham, Cecil Taylor, Rhys Chatham, Lydia Lunch, John Zorn, Takehisa Kosugi a Glenn Branca). Moore od světa čistě hudebního odbíhá i do světa literatury (píše básně a publikuje), a také učí v Colloradu na Naropa University v Boulderu, již v r. 1974 založili Allen Ginsberg s Anne Waldmanovou.

Jeho nová deska The Best Day, která vyjde v zaří, přináší hudbu založenou na pozitivním přístupu ke světu a radikální lásce. Jednotlivé písníčky oscilují od téměř oslavného hymnu na popírání autority a občanský aktivizmus a la Crazy Horse v úvodní skladbě až po závěrečnou kontemplaci na téma objevování nových světů , jak se to projevuje ve skladbě “Rosetta“, jež dostala svůj název podle evropské kosmické sondy zkoumající vesmírné galaxie a komety.

The Best Day představuje v uměleckém životě Thurstona Moora novou a radostnou kapitolu a je zároveň příslibem tvůrčího vrcholu pro každého, kdo se zajímá o jeho přínos avantgardní hudbě a psaní. Je stejně silnou výpovědí jako všechno, co Moore vytvořil ve své kariéře po rozpadu Sonic Youth – vyzrálá a přitom mladistvě svěží.